Swojskie jedzenie
Lubimy dobrze zjeść. Jednak to „dobrze” przez każdego rozumiane jest inaczej.
Jedni wolą lekkie posiłki, sałatki, potrawy wegetariańskie, dla innych nie ma obiadu, posiłku, bez mięsa. Szczególnie panowie, uwielbiają dania mięsne. Rozpromieniają się, gdy na talerzu pojawia się kotlet schabowy. Wersji kotleta jest kilka, kotlet schabowy z kością i bez, w panierce z samej bułki tartej lub w panierce z mąką. Dodatki to zazwyczaj kapusta i ziemniaki. Prosty polski obiad. Kluczowa jest jakość produktów. Świeże mięso i ekologiczne warzywa.
Niektóre restauracje specjalizują się w kuchni polskiej. Staropolskie przepisy, przechowywane przez pokolenia to ich skarb. Dbają o wysoką jakość produktów, korzystają z usług sprawdzonych dostawców, rolników i hodowców.
Dania z kuchni polskiej to kapuśniak, żurek, ogórkowa, pomidorowa, rosół, wspomniany kotlet schabowy oraz kotlety mielone, z dań mącznych oczywiście pierogi. Na deser oczywiście sernik.
Kuchnia polska to prostota i przyprawy z polskich ziół. Proste polskie dania do naszych restauracji zwabiają także zagranicznych gości.
W czasach kiedy jedzenie jest na pakowane chemią znalezienie swojskiego jedzenia jest jak znalezienie skarbu.