Znaczenie znajomości pochodzenia miesa, które spożywamy

Dzisiejszy wysoki poziom konsumpcji sprawił, że niektóre sektory przemysłu, aby zaspokoić wysoki popyt ze strony użytkowników, zrezygnowały z aspektów zrównoważonych ekologicznie na rzecz produkcji i konsumpcji na dużą skalę.

W rezultacie użytkownicy zauważyli spadek jakości produktów przeznaczonych do użytku i spożycia, a rzeczywistość ta jest jeszcze bardziej rażącą, gdy mówimy o sektorze spożywczym.

Znaczenie znajomości pochodzenia produktów, które spożywamy

Wiele spekuluje się na temat pochodzenia żywności, którą codziennie stawiamy na naszych stołach, do tego stopnia, że kwestia ta stała się przedmiotem debaty publicznej, a nawet politycznej.

A produkty mięsne są w centrum większości kontrowersji, z których jasno wynika, że farmy są modelami wyzysku, które powinny zostać wygaszone, lub ich system produkcji powinien zostać zrestrukturyzowany w kierunku bardziej zrównoważonego i humanitarnego modelu.

Ale dopóki ten moment nie nadejdzie, miłośnicy produktów mięsnych mogą zdecydować się na spożywanie produktów, które pochodzą z odpowiedzialnej hodowli zwierząt, krótko mówiąc, na model zrównoważonej hodowli zwierząt. Ta poprawa jakości życia zwierząt gospodarskich, które nie są karmione chemią, prowadzi do poprawy jakości produktu końcowego, czyli tego, co trafia do konsumenta. Z drugiej strony model ten walczy z wpływem na środowisko, gdyż część śladu węglowego pochodzi z emisji dużych gospodarstw.

Jeśli kupujesz mięso w supermarkecie, weź pod uwagę następujące kwestie:

Kolor i zapach

Wołowina: jeśli jest świeża, będzie jasnoczerwona, jak wiśnia. Jeśli ma zbyt brązowy lub czarniawy kolor, cięcie nie ma już świeżej tekstury.

Wieprzowina: kolor będzie ogólnie mniej czerwony, bardziej zbliżony do różowego, ale równie jasny i o dobrej konsystencji.

Kurczak: należy sprawdzić, czy nie jest zbyt suchy lub nieprzejrzysty; bardzo ważne jest, aby móc wyczuć każdy niecharakterystyczny lub normalny zapach, np. odór gnilny.

Data pakowania

To pierwsza rzecz, którą powinieneś sprawdzić. Wybór kawałka mięsa, który leżał w zamrażarce dłużej niż tydzień nie jest optymalny. W czasie przechowywania w lodówce mięso powinno być kruche, a po ściśnięciu opakowania nie powinno się łamać, ideałem jest wybieranie kawałków, które były pakowane maksymalnie dwa dni temu. Mrożone mięso jest twarde w dotyku i ma dłuższy termin przydatności do spożycia.

Zajrzyj także na portal http://kebab.pl, gdzie nauczysz się, jak przyrządzić mięso w najlepszy sposób.