Mleko bez laktozy. Mity, które należy obalić

To mleko jest alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy, gdyż ich organizm nie wytwarza wystarczającej ilości laktazy. Jednak wokół mleka bez laktozy krąży wiele mitów.

Mleko bez laktozy ma więcej cukru

Mleko bez laktozy ma dodaną laktazę, dzięki czemu organizm trawi laktozę w jelicie. Dzięki temu procesowi jest ono słodsze od zwykłego mleka, ponieważ laktaza przekształca laktozę w cukry proste (glukozę i galaktozę), dzięki czemu mogą być one wchłaniane przez jelito.

Glukoza ma większą moc słodzenia niż laktoza. To dlatego mleko bez laktozy smakuje bardziej słodko niż zwykłe mleko. Jest to proces, który zachodzi z powodu rozkładu laktozy, a nie z powodu dodania cukru.

Zawiera mniej białka

Kolejnym mitem dotyczącym mleka bez laktozy jest to, że zawiera ono mniej białka, ale prawda jest taka, że ma ono takie same wartości odżywcze jak zwykłe mleko. W innym przypadku nie byłoby ono serwowane w takich miejscach jak renomowane uzdrowisko-busko-zdroj.com.pl. Zawartość białka stanowi 20 % białka serwatkowego i 80 % kazeiny. Są to białka o wysokiej wartości biologicznej, które poprawiają wchłanianie innych składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor oraz witaminy A, D i E.

Mleko bez laktozy ma niską zawartość tłuszczu

Mleko bez laktozy nie ma niskiej zawartości tłuszczu. W rzeczywistości zawiera łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe, które sprzyjają strawności. Ponadto są one jednym ze źródeł energii. Niektóre z jego kwasów tłuszczowych zostały powiązane z działaniem kardioprotekcyjnym.

Niektóre mleka bez laktozy mogą mieć niższą zawartość tłuszczu, ponieważ ich naturalna zawartość tłuszczu została zmniejszona. W takim przypadku mleko jest oznaczone na opakowaniu jako mleko półtłuste lub odtłuszczone, w zależności od procentowej redukcji tłuszczu. Mleko odtłuszczone i odtłuszczone wskazuje, że mleko pełne zostało zmodyfikowane, znacznie zmniejszając zawartość laktozy i tłuszczu.

Jest trudniejsze do strawienia niż zwykłe mleko

Mleko bez laktozy jest łatwiejsze do strawienia niż zwykłe mleko. Jak wyjaśniono na początku, zawiera on enzym zwany laktazą, który pomaga trawić laktozę, zwłaszcza u osób, których organizm nie może jej strawić.

Osoby nietolerujące laktozy mogą spożywać zwykłe mleko, gdyż jest ono łatwo przyswajalne. Większość ludzi rodzi się ze zdolnością do trawienia laktozy. Szacuje się jednak, że około 75% populacji świata traci tę zdolność wraz z wiekiem.