Czy warto pić wodę po ogórkach kiszonych?
Przy przygotowywaniu żywności odrzuca się czasem coś, co warto zostawić. Niekiedy są to produkty, które można by jeszcze wykorzystać, a nawet zdrowe. Tak jest z wodą, która pozostaje po ogórkach kiszonych. To zdrowa żywność. Zanim się ją wyleje, warto dowiedzieć się, dlaczego tego nie robić.
Jak woda po kiszonych ogórkach sprzyja zdrowiu?
W wodzie po ogórkach jest mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. To witaminy z grupy B oraz A, C, E, K i potas, sód, żelazo, magnez, cynk. Są też inne korzystne dla zdrowia składniki np. kwas mlekowy, bakterie probiotyczne. Zatem świetnie wpływa na skórę, a efekty można zobaczyć po jakimś czasie – widać to na przykładzie osób, które opisały swoje doświadczenia na stronie www.zajad.pl. Sok z ogórków kiszonych pomaga zyskać odporność. Wspomaga odchudzanie. Przywraca równowagę elektrolitową. Gdy nadużyje się alkoholu i na drugi dzień samopoczucie jest kiepskie, złagodzi dolegliwości. Ogórki i woda po nich to zdrowa żywność, którą warto polecać przy problemach z koncentracją i układem nerwowym.
Zatroszczą się też o włosy, skórę i paznokcie
Smaczna woda po ogórkach kiszonych pomaga dbać o prawidłową mikroflorę jelit. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Duża ilość dobroczynnych składników i takie właściwości sprawiają, że sok z ogórków ma korzystny wpływ na cały organizm. To smaczny napój, który pomoże zachować zdrowie.
Czy są przeciwwskazania dla picia soku z ogórków?
Trzeba się upewnić, czy to na pewno jest sok z ogórków kiszonych. Gdy ogórki są ze sklepu, to mogą być kiszone lub kwaszone. Pierwsze to naturalna fermentacja, drugie ze wspomaganiem chemii. Powinno pisać, jeśli są kwaszone. Jeśli brak informacji, lepiej nie ryzykować. Nawet gdy ma się pewność, że to woda po ogórkach kiszonych, to trzeba zachować umiar. Zbyt wiele soku może spowodować problemy żołądkowe. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z nadciśnieniem. W wodzie jest sporo sodu. Uważać powinni też alergicy, bo może wywoływać objawy alergii.
Wody po ogórkach nie należy wylewać. Byłoby to marnotrawstwem. Jest to bardzo zdrowa żywność, więc warto zachować ją i pić. Zachęca do tego smak takiego napoju. Część można wypić, a z pozostałej zrobić pyszną zupę.