Mobilna chłodnia w rolnictwie – jak ograniczyć straty plonów?

Warzywa i owoce muszą być przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Budowa standardowej chłodni tuż obok pola uprawnego lub placu przeładunkowego może być problematyczna. Z tego powodu w rolnictwie coraz częściej stawia się na konstrukcje mobilne. Do czego można wykorzystać kontener chłodnię?

Czym jest kontener chłodnia?

Kontener chłodnia to mobilny obiekt, który można postawić w dowolnym miejscu, a także wykorzystać do transportu towarów. Najczęściej występuje w dwóch wersjach:

  • z agregatem chłodniczym – we wnętrzu obiektu znajduje się urządzenie, które pozwala na samodzielne zarządzanie temperaturą i jej obniżanie;
  • bez agregatu — taka konstrukcja zapobiega nagrzewaniu się wcześniej schłodzonych towarów, ale nie pozwala na dalsze obniżanie temperatury.

W rolnictwie najczęściej wykorzystuje się obiekty z agregatem chłodniczym. Umożliwiają one schładzanie warzyw i owoców zaraz po zbiorze, co przedłuża ich trwałość. Wymagają jednak dostępu do zasilania — z tego powodu najczęściej dołącza się do nich generatory prądotwórcze. Takie urządzenia zapewniają zasilanie również na nieuzbrojonych działkach lub placach, gdzie nie da się podłączyć kontenera do standardowej sieci.

Kontener chłodnia w rolnictwie – do czego służy?

Kontener chłodnia może pełnić wiele funkcji. Najczęściej używa się go do:

  • przechowywania warzyw i owoców zaraz po zbiorze — aby wydłużyć okres ich przydatności do spożycia;
  • transportu towarów do miejsca, w którym zostaną przetworzone – kontener można załadować na przyczepę i wykorzystać jako samochód-chłodnię;
  • eliminowania przerw w łańcuchu chłodniczym podczas załadunku i rozładunku przetworzonych (w tym zamrożonych) wyrobów spożywczych.

Kontener chłodniczy można postawić niemal wszędzie. Nie trzeba uzyskiwać w tym celu pozwolenia na budowę — zwłaszcza gdy obiekt ma być użytkowany przez krótki czas (do 180 dni). Jest to więc bardzo elastyczne rozwiązanie, które pozwala stworzyć tymczasową przestrzeń chłodniczą — np. tuż obok pola, w sadzie czy na placu przeładunkowym. Po zakończeniu zbiorów można usunąć obiekt i przewieźć w inne miejsce lub wykorzystać jako chłodnię transportową.

Kontener chłodnia w rolnictwie – zalety

Zastosowanie kontenera chłodni w rolnictwie przynosi wiele korzyści, takich jak:

  • minimalizacja strat – to ważne zwłaszcza w gorące dni, kiedy to ekspozycja zebranych warzyw lub owoców na promienie słoneczne i ciepło może doprowadzić do ich szybszego psucia się lub utraty jakości;
  • wygoda – dzięki takim obiektom można składować plony tuż obok pola lub sadu, bez konieczności każdorazowego przewożenia plonów do stacjonarnej chłodni;
  • możliwość dopasowania do aktualnych potrzeb – kontenery chłodnie są dostępne w różnych wersjach. Składają się z modułów, dlatego w razie konieczności da się je rozbudować, dostosowując ich kubaturę do ilości plonów zebranych w danym roku.

Mobilne kontenery chłodnicze pozwalają wyeliminować wiele newralgicznych etapów w procesie pozyskiwania, transportu i przetwarzania żywności. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku roślin szczególnie podatnych na działanie wysokich temperatur lub już przetworzonego jedzenia. Dla rolników inwestycja w takie konstrukcje często jest niezwykle opłacalna – pozwala na wyeliminowanie strat nierzadko liczonych w setkach tysięcy złotych.

Gdzie sprawdzi się kontener chłodnia dla rolnictwa?

Mobilne chłodnie w formie kontenerów najczęściej stawia się bezpośrednio przy polach uprawnych, sadach lub ogrodach – tam, gdzie odbywają się zbiory. Często montuje się je także przy magazynach, punktach skupu owoców i warzyw lub przy zakładach przetwórczych. W takich miejscach pozwalają one na wyeliminowanie przerw w łańcuchu chłodniczym, co ma znaczenie zarówno w przypadku świeżych plonów, jak i żywności przetworzonej czy zamrożonej. Można je również wykorzystać do przewozu warzyw i owoców między zakładami przetwórczymi lub bezpośrednio do sklepów i hurtowni.