Marchewka – najlepszy przyjaciel każdej osoby żyjącej zdrowo

Marchew to doskonale znane nam warzywo. O ile znajduje się w wielu zupach, sałatkach czy nawet zapiekankach, to mało kto wie jak niezwykle zdrowe są marchewki. Bardzo dobry wpływ na działanie układu pokarmowego, działanie bakteriobójcze to jedne z wielu zalet tej bomby beta-karotenu.

Na sam początek przygody z marchewką, warto poznać jej wartości odżywcze przypadające na 100g

  • Wartość energetyczna – 41 kcal;
  • Białko ogółem – 0. 93 g;
  • Węglowodany – 9. 58 g (w tym cukry proste 4. 74);
  • Witamina C – 5. 9 mg
  • Niacyna – 0. 983 mg;
  • Witamina B6 – 0. 138 mg;
  • Kwas foliowy – 19 µg;
  • Witamina E – 0. 66 mg;
  • Witamina K – 13. 2 µg;
  • Wapń – 33 mg;
  • Magnez – 12 mg;
  • Fosfor – 35 mg;
  • Potas – 320 mg;
  • Sód – 69 mg.

Marchew, czyli największe źródło beta-karotenu

Marchew to przeogromna skarbnica karotenoidów, które są odpowiedzialne za jej charakterystyczną i intensywną barwę. Dodatkowo są one przeciwutleniaczami, a w warzywie tym znajdziemy każdy ich rodzaj, przy czym pod względem ilości zdecydowanie dominuje beta-karoten.

Czym jest beta-karotne?

Wspomniany beta-karoten ma bardzo dobry wpływ na nasz wzrok, przez co zalecane jest spożywanie marchewki przez osoby pracujące w nieprzyjaznych dla oczu miejscach. Dodatkowo beta-karoten wzmacnia naszą odporność i wykorzystywany jest w walce z trądzikiem.

Osoby które latem chcą uzyskać piękny kolor skóry mogą wspomagać się jedzeniem marchewek. Przyśpieszają one opalanie. Należy jedna uważać, gdyż przesadzenie z jej spożywaniem może doprowadzić do produkcji nadmiernej ilości witaminy A w naszym organizmie, co jest niezdrowe gdyż w dużych ilościach jest ona dla nas toksyczna a ponadto powoduje zmianę koloru skóry na pomarańczowy.

Beta-karoten jest przeciwutleniaczem co sprawia, że może on spowalniać rozwój choroby nowotworowej. Najczęściej wymieniany jest jako środek który obniża szansę na wystąpienie nowotworu jamy ustnej czy przełyku.
Marchew ma silne działanie przeciwrobacze, z tego powodu stosowana jest w walce z glizdą ludzką i owsikami. Polecana jest też osobom starszym, gdyż dobrze wpływa na pracę jelit.

Marchew to świetny sprzymierzeniec zdrowego stylu życia, więcej porady jak utrzymać zdrowy lifestyle znajdziesz w serwisie https://www.tygodnik24.pl/.

Podsumowanie artykułu o Marchwi

Marchew najbardziej zalecana jest w formie surowej, gdyż gotowana znacznie traci wartości odżywcze. Należy również je dokładnie czyścić, gdyż skórka może zawierać pestycydy. Marchew jest stosowana również w dietach redukcyjnych, ze względu na bardzo dobry wpływ na perystaltykę jelit oraz niedużą kaloryczność.