Certyfikat integrowanej produkcji roślin – co należy wiedzieć na ten temat?

Chyba nikt nie wyobraża sobie tego, że mogłoby zabraknąć upraw. To właśnie z nich powstaje jedzenie, które można znaleźć na półkach w sklepach spożywczych, na ryneczkach i w wielu innych miejscach. Konsumenci wobec takich owoców, warzyw oraz innych elementów mają wysokie oczekiwania. Chodzi nie tylko o walory estetyczne, ale także smakowe. To dlatego coraz większa ilość producentów stara się o to, aby został im przyznany certyfikat integrowanej produkcji roślin. Co należy wiedzieć na jego temat?

Najlepsze płody rolne

Integrowana produkcja, która określana jest skrótem IP, odbywa się w ściśle określonych warunkach. To one oraz wiele innych elementów ściśle sprawdzanych są w trakcie przyznawania procesu certyfikacji. Wprowadzenie nowoczesnego systemu integrowanej produkcji, pozwala na uzyskanie płodów rolnych, które są w stanie zapewnić najwyższe wartości odżywcze i biologiczne. Co ważne, są one bezpieczne dla ludzi i nie będą mieć one negatywnego wpływu na zdrowie. Proces certyfikacji pozwala na utrzymanie pełnej kontroli także nad pozostałościami środków ochrony roślin i nawozami, które wykorzystywane są przy różnego rodzaju roślinach. Sprawdzane jest wiele elementów. Szczegółowe informacje na ten temat można uzyskać odwiedzając stronę https://iprcert.pl/.

Na czym polega kontrola systemu IP dla roślin?

Zanim certyfikat zostanie wydany, sprawdzane są następujące elementy:

  • dowód potwierdzający ukończenie szkolenia z zakresu integrowanej produkcji roślin;
  • produkcja musi odbywać się ściśle z określoną metodyką, która została ustalona przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa;
  • prowadzenie niezbędnej dokumentacji;
  • proces nawożenia;
  • obowiązek przestrzegania zasad higieniczno-sanitarnych.

Należy liczyć się także z tym, że regularnie pobierane będą próbki, aby określić pozostałości środków ochrony roślin oraz poziomów azotanów, azotynów i metali ciężkich w roślinach i produktach roślinnych. Co ciekawe, badania te nie zawsze zostają zlecone. Najczęściej stosuje się je wobec tych producentów roślin, gdzie istnieje podejrzenie niestosowania wymagań integrowanej produkcji roślin. Tak, aby mieć pewność, że zostanie utrzymany maksymalny poziom bezpieczeństwa, który może wpływać nie tylko na zdrowie, ale także życie konsumentów.

Kiedy zgłosić się do certyfikacji IP roślin?

Każdy producent starający się o wydanie certyfikatu, musi pamiętać o ściśle obowiązujących zasadach. Jedna z nich mówi o terminie zgłaszania się do podmiotu certyfikującego. Należy zawsze zgłosić się nie później niż 30 dni przed siewem albo sadzeniem roślin. Jeżeli chodzi o rośliny wieloletnie, zgłoszenie musi nastąpić najpóźniej 1 marca danego roku. W każdym roku zawsze należy dopilnować tych terminów. Kolejnym krokiem jest wypełnienie stosownego formularza. Proces certyfikacji związany jest z wniesieniem odpowiedniej opłaty. Kolejnym etapem jest kontrola gospodarstwa, która  odbywa się w sezonie wegetacyjnym roślin.Każda osoba może być pewna tego, że kontrola zawsze zostanie zapowiedziana, aby osoba zarządzająca zawsze była obecna na miejscu. Sam wniosek o certyfikat rolnik może wysłać trakcie lub po zbiorach. Możliwe będzie to tylko wtedy, jeżeli w trakcie kontroli nie zostaną wykazane żadne uchybienia. Finałem jest zakończenie certyfikacji. W tym momencie zostaje podpisana umowa na czas nieokreślony. Należy pamiętać o tym, że certyfikat IP roślin obowiązuje przez rok. Każdego roku należy ponownie przystąpić do tego procesu, aby możliwe było kontynuowanie posiadania certyfikatu.